طی دو قسمت پیشین مقالات بیتکوین به بررسی چرایی ایجاد پول رمزنگاریشده در کنار بررسی ساختار فنی آن پرداختیم. همانطور که اشاره کردیم، بیتکوین پس از انتشار مقالهای در سال ۲۰۰۸ متولد شد. فناوری مورد استفاده در بیتکوین به اندازهای خلاقانه و کاربردی است که بسیاری را متقاعد کرده که بیتکوین ماحصل تلاش یک نفر نیست و یک گروه یا سازمان در پس پرده به توسعهی این فناوری پرداخته و آن را با اسم مستعار ساتوشی ناکاموتو معرفی کردهاند.
مجموعه مقالات بیتکوین
در طول چند سال اخیر پس از رونمایی از بیتکوین، تلاشهای متعددی برای پیدا کردن هویت اصلی ساتوشی ناکاموتو انجام شده؛ اما تا به امروز هیچ یک از این تلاشها به نتیجه نرسیده است. البته سال گذشتهی میلادی شخصی در استرالیا مدعی شد که ساتوشی ناکاموتو است و بیتکوین را وی توسعه داده است. در ادامه بهصورت اجمالی تمام تلاشهای صورت گرفته در مسیر یافتن هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو را از نظر میگذرانیم.
ساتوشی ناکاموتو کیست؟
تنها چیزی که از خالق بیتکوین در دست داریم، نام ساتوشی ناکاموتو است. مشخص نیست که آیا ساتوشی ناکاموتو یک شخص، گروهی از افراد یا سازمانی است که بیتکوین را ایجاد کردهاند. همانطور که اشاره کردیم نام ناکاموتو در پس مقالهی مربوط به بیتکوین قرار گرفته و وی هستهی نرمافزار بیتکوین با نام Bitcoin Core را توسعه داده است.
ناکاموتو تا اواسط سال ۲۰۱۰ همچنان با سایر اعضای تیم توسعهدهندهی بیت کوین ارتباط داشت. پس از آن، ناکاموتو کنترل کد منبع بیتکوین را در اختیار گوین اندرسن قرار داد. همچنین کنترل شماری از دامینهای مربوط به بیتکوین به سایر اعضای تراز اول تیم توسعهدهنده واگذار شد و ساتوشی دیگر ارتباط خود را با دنیای خارج قطع کرد. به گفتهی گوین اندرسن، ساتوشی پس از آن ارتباطش را با وی قطع کرد که فهمید وی گفتگویی با سازمان سیا داشته است. البته این موضوع فقط در مورد اندرسن صادق نیست و از آن پس ناکاموتو ارتباط خود را با تیم رهبری بیتکوین قطع کرد. گوین اندرسن اعلام کرده که برای ادای توضیحاتی در خصوص بیتکوین به سازمان سیا و گفتگو با مسئولین این نهاد امنیتی دعوت شده بود و ساتوشی با اطلاع از این موضوع، دیگر به سراغ بیت کوین نیامده است.
هیچ یک از اعضای تیم بیتکوین که با وی ارتباط داشتهاند، اطلاعاتی در مورد زندگی شخصی ساتوشی ندارند؛ چراکه وی هیچگاه اطلاعاتی در این رابطه در اختیار سایرین قرار نداده است. آخرین حضور ساتوشی در بهار ۲۰۱۱ بود و وی با اعلام اینکه به سراغ پروژههای دیگری رفته است، ارتباطش را با دیگران بهصورت کامل قطع کرد.
شاید نام ساتوشی ناکاموتو بسیاری را به این نتیجه برساند که این فرد یک شهروند ژاپنی است؛ اما نمیتوان به قطعیت در مورد این موضوع سخن گفت. حتی شماری از متخصصان، تسلط بالای ناکاموتو به زبان انگلیسی را دلیلی عنوان میکنند برای اینکه وی ژاپنی نیست و این نام که توسط وی برگزیده شده، تنها یک لقب است و نمیتوان در مورد اینکه ناکاموتو تمثیلی از یک گروه یا فرد خاص است، به قطعیت سخن گفت.
تحقیقات در مورد ساتوشی ناکاموتو چه میگویند؟
ناشناخته بودن ماهیت وجود ساتوشی ناکاموتو، حس کنجکاوی بسیاری را که با مفهوم بیتکوین آشنا هستند، برانگیخته است. تاکنون گمانههای مختلفی در خصوص شخصیت وی مطرح شده که حتی در یک مورد خود ناکوموتو سکوت خود را شکست و اعلام کرد شخصیتی که همگان به دنبال وی هستند، ناکوموتو نیست. تقریبا اغلب کارشناسان معتقدند که ساتوشی ناکاموتو یک نام ساختگی است. همچنین در مورد فرد یا گروه بودن ناکوموتو ابهاماتی مطرح است. برخی حتی به این موضوع اشاره کردهاند که حجم گسترده و پیچیدگی بیتکوین، احتمال این را که ناکوموتو یک شخص باشد، کمرنگ کرده است. با این حال خبرنگاران کنجکاو در پی آن هستند تا ناکوموتو را پیدا کنند و در مواردی نیز نام و تصویر برخی اشخاص را مطرح کردهاند که تاکنون هیچ یک به اثبات نرسیده است.
برای مثال میتوان به جاشوا دیویس، خبرنگار نیویورکر اشاره کرد. وی پس از تحقیقات فراوان با انتشار گزارشی اعلام کرد که ساتوشی ناکاموتو کسی جز مایکل کلیر، فارغالتحصیل رشتهی رمزنگاری از دانشگاه ترینیتی دوبلین نیست. دیویس با بررسی بیش از ۸۰ هزار کلمهای که برگرفته از نوشتههای آنلاین ناکاموتو است، فاکتورهایی نظیر مشخصات زبان مورد استفاده توسط وی را استخراج کرده است. وی همچنین گمانههای دیگری در این رابطه مطرح کرده که برای مثال میتوان به جامعهشناس اقتصادی و توسعهدهندهی اسبق بازی فنلاندی، ویلی لادونویتا اشاره کرد. البته هر دوی این شخصیتها ارتباط خودشان با ساتوشی ناکاموتو را انکار کردهاند.
ادعاهای دیگری نیز در رابطه با پیدا کردن ناکوموتوی واقعی ارائه شده است. برای مثال میتوان به گزارش منتشرشده توسط آدام پننبرگ اشاره کرد. وی مدعی شده که ناکوموتو یک شخص نیست، بلکه نیل کینگ، ولادیمیر اکسمان و چارلزبرای شخصیت مجازی ساتوشی ناکاموتو را شکل دادهاند. پننبرگ با جستجوی عبارات به کار برده شده در مقالهی ناکوموتو، در پی این بوده است تا سایر مواردی که چنین عباراتی در آنها به کار رفته، پیدا کند. گزارش منتشرشده توسط پننبرگ نشان از این دارد که این سه تن در مقالهای با عنوان «Computationally Impractical to Reveerse»تعدادی از عبارات مشابه آنچه ناکوموتو در مقالهاش استفاده کرده است به کار بردهاند. وبسایت Bitcoin.org که توسط ساتوشی ناکاموتو به ثبت رسیده، دقیقا سه روز پس از قبول شدن این مقاله کار خود را آغاز کرده است. البته پس از مطرح شدن این موضوع، هر سه تن این موضوع را تکذیب کردند.
دامین Bitcoin.org در ۱۸ آگوست ۲۰۰۸ به ثبت رسیده است. برای ثبت این وبسایت از یک سرویس ثبت دامنهی ژاپنی استفاده شده است. همچنین هاست این وبسایت از یک ISP ژاپنی گرفته شده است. البته اطلاعات ثبت نام دامین مورد نظر در تاریخ ۱۸ می ۲۰۱۱ به فنلاند انتقال پیدا کرد که به نوعی نظریهی مربوط به سه متخصص فنلاندی را نقض میکند. از جملهی سایر نامهایی که به ساتوشی ناکاموتو نسبت داده شدهاند، باید به مارتی مالمی، دونال اُ. ماهونیو مایکل پیرس اشاره کرد. جد مککالب، شخصیت شناختهشدهی دنیای بیتکوین نیز از این موضوع بینصیب نمانده است. وی بنیانگذار Mt. Gox ،Ripple و Stellar است که فعالیتهای خود را در کشور ژاپن انجام میدهند. وی در برههای از زمان با مشکلات عدیدهای در زمان ادارهی Mt. Gox روبهرو شد.
شماری از کارشناسان در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدهاند که وبسایت غیرقانونی Silk Road (جاده ابریشم) که در سال ۲۰۱۳ مسدود شد و ساتوشی ناکوموتو ارتباط وجود دارد. وبسایتSilk Road یا جادهی ابریشم، سرویسی بود که برای مبادلات مالیاش که اغلب در حوزهی کارهای غیرقانونی نظیر فروش مواد مخدر، کارتهای اعتباری سرقت شده یا اوراق شناسایی بود، فعالیت میکرد.
در فوریهی ۲۰۱۴، لی مکگراث، خبرنگار نیوزویک، مدعی شد که ناکوموتو را پیدا کرده است. وی مردی سالخورده با نامدوریان ساتوشی ناکوموتو را معرفی کرد. اما همچون موارد قبل، این پیرمرد ژاپنیالاصل نیز ادعای مطرحشده را رد کرد. هال فینی، مایکل وبر، وی دا و نیک زابو از جملهی سایر افرادی هستند که گمانههایی در خصوص اینکه یکی از این افراد همان ساتوشی ناکوموتو است، مطرح شده است. نکتهی جالب توجهی که در این بین باید به آن اشاره کرد، مربوط به مایکل وبر است. تقریبا تمامی افرادی که در مظان اتهام قرار داشتند، این موضوع را تکذیب کردهاند که هیچ ساتوشی ناکوموتو هستند؛ حال آنکه مایکل وبر تاکنون واکنشی به مقاله منتشرشده در بیزینس اینسایدر نشان نداده است.
بسیاری از افراد فرضیهی دیگری در مورد شخصیت ساتوشی ناکاموتو مطرح کردهاند. به اعتقاد این افراد، ساتوشی ناکاموتو یک فرد نیست، بلکه یک سازمان جاسوسی و مخفی بیتکوین را در قالب نام وی توسعه داده و معرفی کرده است، اما اواسط سال ۲۰۱۶ یک متخصص رمزنگاری استرالیایی با نام کرگ رایت مدعی شد که ساتوشی ناکوموتو است.
پس از آنکه رایت خود را ناکاموتو معرفی کرد، بسیاری از رسانهها ادعای وی را دروغی بیش نخواندند. گوین اندرسن، یکی از اولین افراد و متخصصان در دایرهی مدیران و متخصصان ردهبالای بیتکوین جزو معدود افرادی است که با ساتوشی ناکاموتو ارتباط داشته است. اندرسن پس از دیداری خصوصی با رایت متقاعد شده که وی ساتوشی ناکاموتو است، اما دلایلی که رایت برای اثبات ادعای خود در اختیار افکار عمومی قرار داده، نتوانسته اصحاب رسانه و سایر افراد را متقاعد کند.
دکتر کرگ رایت، شخصی که مدعی شده ساتوشی ناکاموتو است و بیتکوین را وی ایجاد کرده است
در زمان مطرح شدن ادعای رایت، شماری از متخصصان رمزنگاری اعلام کردند که رایت به دو روش میتواند ادعای خود را ثابت کند. یکی از این روشها این است که وی بیتکوینهای متعلق به ساتوشی ناکاموتو را که تا امروز خرج نشدهاند، به حساب دیگری انتقال دهد یا با استفاده از روش دوم که استفاده از کلید خصوصی است، اقدام به ارسال یک پیام کند و به این طریق گیرنده با استفاده از کلید عمومی متعلق به ناکاموتو، صحت حرفهای رایت را با رمزگشایی از طریق کلید عمومی بسنجد.
اطلاعات ارائهشده توسط اندرسن نشان از این دارد که رایت در هتلی در لندن که محل ملاقات خصوصی بوده، با استفاده از روش دوم و بهکارگیری کلید خصوصی مربوط به اولین بلوک ثبت شده در سیستم بیتکوین که شامل ۵ سکه بود، استفاده کرده است. این بلوک توسط خود ساتوشی ناکاموتو ثبت شده است و از اینرو شخص دیگری نمیتواند به آن دسترسی داشته باشد. البته با وجود اینکه دلیل ارائهشده توسط رایت در لندن بسیار متقاعدکننده است؛ اما دلایلی که وی دربارهی ارتباطات دانشگاهی و شغلی خود ارائه کرده در کنار دلایلی که وی بهصورت عمومی برای اثبات هویت خود به کار برده، متقاعدکننده نیستند.
گوین اندرسن، از جملهی متخصصانی بوده که پس از ناکاموتو تأثیر زیادی روی توسعهی بیتکوین داشته است
یکی از موارد تعجب برانگیز در مورد رایت این است که به گفتهی اندرسن، وی مدارک متقاعدکنندهای که در هتل بهاندرسن نشان داده، در اختیار عموم قرار نداده است. با وجود گذشت بیش از یک سال از این ماجرا، هنوز مشخص نیست که آیا رایت واقعا ناکاموتو است یا خیر؟
ساتوشی ناکاموتو چه اندازه ثروتمند است؟
بر اساس گمانهزنیهای انجامشده، ساتوشی بخش بزرگی از بیتکوینهایی را که در ابتدا استخراج شده است، در اختیار دارد. در واقع وی خود معدنکاوی کرده و این بیتکوینها را به دست آورده است. برآوردهای انجامشده حکایت از این دارند که ساتوشی ناکاموتو اسرارآمیز بیش از یک میلیون بیت کوین در اختیار دارد که ارزش کل آن در زمان نگارش این مقاله نزدیک به ۴.۶ میلیارد دلار است.
ساتوشی ناکاموتو از تاریخ ۲۳ آوریل ۲۰۱۱ ناپدید شده است و خبری از وی در دست نیست. وی با ارسال ایمیلی اعلام کرده که در حال کار روی پروژههای دیگری است و همه چیز را به دست گوین سپرده است.
.: Weblog Themes By Pichak :.