ممکن است مریخ (Mars) سیارهای خشک و غبارآلود بهنظر برسد؛ اما براساس مدلهای معتبر علمی، این سیاره در گذشته منابع آبی زیرزمینی متعددی داشته است که پژوهشگران را به دستیابی شواهدی بر حضور سیارهای سرخآبی نوید میدهد.
فرانسیسکو سیلز، پژوهشگر آژانس فضایی اروپا (ESA)، دراینباره میگوید:
در ابتدا مریخ پر از آب بود؛ اما بهدلیل تغییرات جوّی و نوسانات آبوهوایی، منابع آبی به فرم چالهها و سفرههای آبهای زیرزمینی تغییر شکل دادند و با بررسی مقیاس و نقش منابع آبی در سیارهی سرخ شواهد زمینشناسی مبنی بر وجود شبکهی آبهای زیرزمینی بهدست آمد.
دانشمندان آژانس فضایی اروپا با استفاده از ابزارهایی مانند دوربین استریوِ وضوح بالای (HRSC) مریخنورد سازمان فضایی اروپا، نگارههایی باکیفیت از دوربین هایرایز (HiRISE) مدارگرد شناسایی مریخ ناسا و تصاویر ثبتشدهی باکیفیت از مدارگرد شناسایی مریخ ناسا، وجود ۲۴ حفرهی عمیق در نیمکرهی شمالی مریخ را تأیید کردهاند.
تیم تحقیقاتی با مشاهدهی کانالهایی که در بدنهی داخلی گودالها و براثر عبور جریان آب شکل گرفته بودند، احتمال وجود سفرههای آب زیرزمینی را قویتر دیدند؛ آبهایی که با مرور زمان به عمق خاک رسوب کردند.
دانشمندان موفق شدند حجم و مقیاس منابع آبی موجود در مریخ را برآورد کنند که بهگفتهی برخی از پژوهشگران، درحدود پهنای یک اقیانوس برآورد شده و بهاحتمال زیاد به شبکهی دریاچههای سفرههای زیرزمینی متصل بوده است. بر کسی پوشیده نیست که آب یکی از ارکان اصلی زیستمحیطی است. بنابراین، هرگونه شواهدی اهمیت ویژهای دارد که وجود آن را در سیارهی سرخ تأیید کند و نشاندهندهی امکانی برای زندگی دوم بشر باشد.
کشف شبکهی آبی زیرزمینی و تأثیر آن در حیات بشر بر سیارهی مریخ، تنها دستاورد دانشمندان آژانس فضایی اروپا نیست. با بررسی بیش از پنج گودال بزرگ آبی، نشانههایی از وجود موادمعدنی دیده شده است که این مطالعات در گذشته، به پیدایش حیات در کرهی زمین منجر شده بود.
همانطورکه دیمیتری تیتوف، دانشمند و پژوهشگر مریخشناس، اشاره کرده است، یافتن حفرههای بیشتری که احتمال وجود حیات در این خاک سرخ را قوت میبخشند، ما را یک گام به امکان زندگی فرازمینی نزدیکتر میکند.
.: Weblog Themes By Pichak :.