بعضی از روندهای تغییرات در جهان، مانند آبوهوا، گردش فصلها و ذوب شدن یخهای قطب شمال، جزو تغییرات طبیعی در نظر گرفته میشوند. اما مسئولیت تغییرات دیگر، مانند سوراخ لایهی اوزون در نواحی قطب جنوب بر دوش بشر قرار دارد! اسناد موجود در خصوص تغییرات جهان، به ما نشان میدهد که در طول گذر دوران، چگونه زمین، اقیانوسها، اتمسفر و خورشید دستخوش تغییراتی شدهاند.
تغییر خط ساحلی
خط ساحلی دماغهی کاد نمونهی بارزی از تحولات و حرکتهای جزایر و زبانههای ساحلی است.
سوراخ لایهی اوزون در قطب جنوب
در اوایل دههی ۱۹۸۰، دانشمندان متوجه شدند که گازهای CFC، سالانه باعث شکلگیری سوراخ در لایهی اوزون میشود. تصاویر ماهوارهای بالا، سوراخ اوزون را با حداکثر عمق خود از سال ۱۹۷۹ تا ۲۰۱۷ نشان میدهد.
کوچکتر شدن دریای آرال
طی یک پروژهی عظیم آبیاری در ۵۰ سال گذشته، دریای آرال خشک شده است. تصاویر موجود روند کاهش سطح این دریا را در بخش جنوبی نشان میدهد. ضمن این که بهبود وضعیت این دریا در قسمت شمالی در مراحل اولیه قرار دارد.
سطح آب دریاچهی پاول
همراه با نیازهای انسانی، خشکسالی چندساله در حوضه رودخانهی کلرادو در اوایل سالهای ۲۰۰۰ باعث کاهش قابل توجهی در سطح دریاچهی پاول شد. هر چند در دههی دوم، وضعیت سطح آب این دریاچه شروع به بهبود کرد؛ اما در سال ۲۰۱۵، این سطح به میزان قابل توجهی پایین بود.
بازیابی سنت هلن
در سال ۱۹۸۰، کوه آتشفشانی سنت هلن فوران کرد. تصاویر ماهوارهای موجود، بازیابی تدریجی منظرههای اطراف این کوه را از سال ۱۹۷۹ تا ۲۰۱۶ نشان میدهد.
ابعاد یخهای دریای قطب جنوب
به علت تغییرات جغرافیایی و همچنین تحولات آب و هوایی، یخهای دریای قطب جنوب از یخهای قطب شمال در زمستان بزرگتر و در تابستان کوچکتر است. از سال ۱۹۷۹، ابعاد یخهای دریای قطب جنوب کمی افزایش پیدا کرده است اما نوسانات ابعادی آن در طی سال بسیار بالا است.
یخهای قطب شمال
ماهوارههای ناسا، وضعیت دریای قطب شمال را از سال ۱۹۷۸ ثبت کردهاند. نتایج حاصل از این تصاویر، کاهش شدید سطح این دریا را از سال ۲۰۰۲ نشان میدهد.
تودههای برف در سیرا نوادا
بارشها و خشکسالیهای سالانه باعث میشود که وضعیت پوششهای برفی همواره در حال نوسان باشد. با این حال نزدیک به یک دهه است که شمار این تودههای برفی روند رو به کاهشی طی میکند.
شهر شانگهای
چنانچه میتوانستید با یک ماشین زمان خود را به دههی ۱۹۸۰ میلادی برسانید، متوجه میشدید که شانگهای گذشته تا چه حد با شانگهای امروزی متفاوت است.
ماسههای نفتی آتاباسکا
ماسههای نفتی آتاباسکا نوعی منبع نفت است که از یک طرف موجب رشد اقتصادی و از سوی دیگر باعث نگرانی زیست محیطی در نظر گرفته شده است. تصاویر موجود، نشاندهندهی افزایش این سنگها در اطراف رودخانه از سال ۱۹۸۴ تاکنون است.
یخچال کلمبیا، آلاسکا
از سال ۱۹۸۰، حجم یخچالهای طبیعی موجود در تنگهی پرنس ویلیام به نصف کاهش پیدا کرده است. هر چند تغییرات آب و هوایی ممکن است باعث وقوع چنین فرآیندی شود؛ اما نیروهای مکانیکی خارجی بزرگترین نقش را در از دست رفتن این یخها داشتهاند.
کاهش یخچالهای موجود در پارک ملی گلیسیِر
روند کاهش یخچالهای طبیعی از سالهای ۱۹۰۰ مشاهده میشود. از این رو دور از انتظار نیست که یخچالهای طبیعیپارک ملی گلیسیر هم در حال کوچکتر شدن باشند. این تصاویر تغییرات یخچالهای طبیعی این پارک را از سال ۱۹۸۴ نشان میدهد.
قلههای معادن کوهی، ویرجینیای غربی
براساس دادههای ماهوارههای لندست، رنگ این تصاویر طبیعی نشاندهندهی افزایش قلههای این کوها در ویرجینیای غربی است.
توسعهی اورلاندو، فلوریدا
پارکها و دیگر توسعههای شهری صورتگرفته باعث شده است فلوریدای مرکزی از یک مرداب به یک منطقهی توریستی در ایالات متحده تبدیل شود.
دمای جهان
جهان به دلایل مختلف در هر حال گرمتر شدن است. بر اساس تحلیل توسط دانشمندان ناسا، دمای متوسط جهانی از سال ۱۸۸۰ حدود ۰.۸ درجه سانتیگراد افزایش پیدا کرده است. دو سوم این روند گرم شدن از سال ۱۹۷۵ اتفاق افتاده است.
نابودی جنگلهای آمازون
بیشترین بخش نابودشدهی جنگلهای آمازون در غرب برزیل قرار گرفته است. تصاویر ثبتشده، نابودی این جنگلها را طی سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۲ نشان میدهد.
آتش سوزی پارک ملی اتوشا
اقدامات لازم جهت جلوگیری از گسترش آتشسوزیها در این پارک طبیعی مستقر در نامیبیا، یکی از حیاتیترین موارد لازم برای حفظ حیات وحش است.
فصلهای سبز در ایالت مین
شمار مناطقی که در همهی فصول سال سبز باشد، زیاد نیست. این تصاویر، چهار فصل ایالت مین را نشان میدهد که بیشترین پوشش جنگلی را در ایالات متحده دارد.
دورههای خشکسالی در استرالیا
در طول دههی گذشته، خشکسالی در مناطق جنوب شرقی استرالیا تلفات شدیدی ایجاد کرده است.
بازیابی سوختگی در یلواستون
در سال ۱۹۸۸، فوران آتشفشان باعث سوختن صدها هزار هکتار در پارک ملی یلواستون شد. از سال ۲۰۱۱، روند بهبود این چشمانداز شاهد رشد چشمگیری بوده است.
طوفانهای شدید
مجموعهی تصاویر موجود، طوفانها و گردبادها (در زمین و اقیانوس) را طی ۱۱ سال گذشته نشان میدهد.
فصلهای رود سند
وجود یخچالهای طبیعی در کوههای هیمالیا و قراقروم و همچنین ریزش بارانهای موسمی، باعث شده است که منطقهی اطراف رودخانهی سند، سالانه نوسانات قابل توجهی تجربه کند. از آنجا که این رودخانه ۱۸ میلیون هکتار از زمینهای کشاورزی را آبیاری میکند، چشمانداز اطراف رودخانه در امتداد آن متغیر است.
شهرک سازی در دبی ، امارات متحدهی عربی
بهمنظور توسعهی امکانات گردشگری ساحلی در دبی، پروژههای عظیم مهندسی برای ایجاد صدها جزیرهی مصنوعی در امتداد خط ساحلی خلیج فارس به انجام رسانده شده است.
فصلها در دریاچهی تاهو
شاید آشناترین تغییر در دنیای در حال تغییر ما، گردش فصلها باشد. تصاویر موجود، تغییرات فصلها در منطقهی دریاچهی تاهو را در سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ نشان میدهد.
فعالیت خورشیدی
تصاویری از لکههای خورشیدی و اشعه ماورای بنفش، سیکل ۱۱ سالهی فعالیت مغناطیسی خورشیدی را نشان میدهد که به سیکل ۲۴ معروف است. تصاویر موجود در طی سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۰، کمترین و بیشترین حد فعالیتهای خورشیدی را نشان میدهند.
کوه یخ لارسن بی
در اوایل سال ۲۰۰۲، دانشمندان بهصورت روزانه، تصاویر ماهوارهای از شبهجزیره جنوبگان را رصد کردند. چرا که سراسر کوه یخی لارسن بی طی یک بازهی زمانی یک ماهه فرو ریخت! تا آن لحظه، چنین حجمی از فرو ریختن مشاهده نشده بود.
مردابهای بینالنهرین
در سالهای پس از جنگ دوم خلیج فارس، ساکنان عراقی شروع به بازسازی بینالنهرین نابود شده کردند. این سری از تصاویر، تحول چشمانداز افسانهای بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ را نشان میدهد.
دلتای رود زرد
در دهههای اخیر، رودخانهی زرد که در گذشته آزادانه به سواحل شما چین سرازیر میشد، دریاچهها، کانالها و جادهها را در چشمانداز خود جای داده است.
النینو، لا نینا و بارندگی
برای بسیاری از مردم، النینو و لانینا به معنای سیل یا خشکسالی هستند؛ اما در واقعیت، گرم شدن یا خنک شدن اقیانوس آرام است که پدیدهی بارندگی را تحت تأثیر قرار میدهد. دمای سطح دریا و تصاویر آنومالی باران، ارتباط مستقیم بین دمای اقیانوسها و ریزش باران را در وقایع النینیو و لا نینا نشان میدهد.
زیست کره
زمین بدون لایهی بیوسفر یا همان زیستکره، نمیتواند سیارهی زندهای باشد. این سری تصاویر نشاندهندهی تغییرات در میانگین بهرهوری بیوسفر جهانی از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۸ است.
.: Weblog Themes By Pichak :.