خط فرمان بهتر از رابط كاربري

 

از واردكردن دستورها در خط فرمان امروزه كمتر استفاده مي‌شود، اما اگر ابزار درستي وجود داشته باشد، خط فرمان مي‌تواند بسيار قدرتمند ظاهر شود. قدرت‌هايي كه نمي‌توان آنها را بسادگي با يك رابط كاربري گرافيك به‌دست آورد و حتي در مواردي امكان اجراي آنها در رابط كاربري وجود ندارد.قابل توجه است كه بيشتر اين دستورها را كاربران Mac نيز مي‌توانند استفاده كنند. همچنين كاربران ويندوزي با نصب Cygwin مي‌توانند تجربه‌ ترمينال‌هاي يونيكسي را به‌همراه داشته باشند. فقط به‌ياد داشته باشيد ابزارهاي پايين ممكن است در سيستم عامل شما نصب نشده باشد و قبل از هر چيزي بايد آنها را نصب كنيد.

10 ـ Top

وقتي رايانه‌تان كند مي‌شود يا هنگ مي‌كند، دستور top براي درست‌كردن اين خرابي‌ها استفاده مي‌شود. با تايپ‌كردن دستور top در ترمينال مي‌توان فهرست تمام برنامه‌هاي در حال اجرا در سيستم را ببينيد. همچنين اطلاعاتي همچون ميزان منابع مصرفي توسط آنها نيز نشان داده مي‌شود. در اين صورت اگر ديديد يك برنامه از خط خود خارج شده است، مي‌توانيد بسرعت آن را ببنديد و سيستم را به حالت سالم و سريع هميشگي برگردانيد. همه اين اتفاقات طي چند ثانيه مي‌تواند انجام شود و نيازي به انتظار براي نمايش پنجره با رابط گرافيكي نيست. اگر به‌دنبال دستور ساده‌تري از top مي‌گرديد، بهتر است htop را هم امتحان كنيد.

9ـ ifconfig

اگر بيش از يك رايانه در خانه داريد، پس احتمال اين‌كه وارد تنظيمات شبكه خود شويد، وجود دارد. شناختن شبكه مي‌تواند به كنترل رايانه خانگي، دانلودهاي بيت‌تورنت و اشتراك فايل بين چند سيستم كمك كند. در اين‌گونه مواقع، دستور ifconfig بهترين راه است. اين دستور علاوه بر نمايش آدرس آي‌پي و مك‌كارت‌هاي شبكه متصل به سيستم، قابليت‌هاي بسيار بيشتري از جمله تنظيم‌كردن شبكه را دارد.

8ـ chmod و chown

دو دستوري است كه هنگام مواجه‌شدن با عبارت permission denied مي‌گيريد، به‌كار مي‌آيد. اجراي chmod باعث ويرايش تنظيمات مرتبط با سطوح دسترسي هر فايل مي‌شود و مي‌توان دسترسي‌هاي خواندن، نوشتن و اجرا‌كردن را به هر فايل داد. اين كار از طريق رابط كاربري گرافيكي نيز انجام مي‌شود، اما chmod دقيق‌تر است. بخصوص وقتي با چند فايل كار مي‌كنيد، اين دستور بيشتر خودش را نشان مي‌دهد. دستور chown نيز براي تعويض مالك فايل كاربرد دارد.

7 ـ ssh

دستور ssh باعث مي‌شود بتوانيم به رايانه ديگري وصل شويم و از ترمينال آن استفاده كنيم و باعث مي‌شود بتوان از راه دور سيستم ديگري را كنترل كرد. پروسس‌هاي در حال اجرا، تغيير تنظيمات دسترسي فايل‌ها و كنترل سيستم از راه دور مي‌تواند كار راه‌بينداز باشد. اين دستور براي يك كيس بدون مانيتور به اندازه يك ديتاسنتر در قاره‌اي ديگر مفيد خواهد بود. حتي مي‌توان با كمك ssh دستگاه جيل‌بريك شده iOS را از طريق شبكه كنترل كرد.

6 ـ Wget

نبود دانلودر گرافيك فوق‌العاده در لينوكس براي كساني كه با ترمينال كار نمي‌كنند، يك نقص به‌شمار مي‌رود. اين در حالي است كه كاربران مسلط‌تر با كمك wget كارهايي را انجام مي‌دهند كه با IDM در ويندوز هم نمي‌توان آن را انجام داد. دانلود تمام لينك‌هاي درون صفحه، دريافت كل يك وب‌سايت و... از ديگر قابليت‌هاي اين دستور است.

5ـ Vi و Vim

تمام ابزارهاي ويرايشگر متون ساده يك طرف، Vi و Vim هم يك طرف. اين ابزارها مي‌توانند براي ايجاد فهرست‌هاي انجام كار، ويرايش تنظيمات نرم‌افزارها يا توليد وب‌سايت به‌كار بيايند. اين ويرايشگر تحت خط فرمان را بسياري از حرفه‌اي‌هاي رايانه‌اي ترجيح مي‌دهند و معتقدند خواندن متون با آن بسيار ساده‌تر از نرم‌افزارهاي واژه‌پرداز ديگر است.

4ـ Grep

همه دستورهاي خط فرمان ساده نيستند. گاهي اوقات يك دستور ايجاد مي‌كنيد و با ديواري از متن مواجه مي‌شويد كه خواندنش غيرممكن است. خوشبختانه دستور grep براي حل اين مشكل ايجاد شده است. اين دستور به خودي خود مي‌تواند درون تمام فايل‌هاي متني سيستم را بگردد و عبارت مورد نظر شما را بيابد. از طرف ديگر، قدرت اصلي اين دستور در استفاده از آن با ابزارهاي ديگر نهفته است. مي‌توان اين دستور را طوري به‌كار گرفت كه در خروجي برنامه‌هاي مختلف به‌دنبال خط يا عبارتي خاص بگردد!

3ـ Pipes

Pipes نام ابزار خاصي نيست و در حقيقت مجموعه‌اي از ابزارهاست كه اجازه مي‌دهد خروجي يك برنامه به برنامه‌اي ديگر فرستاده شود. اين برنامه مي‌تواند خروجي يك دستور را در فايل بنويسد و تركيب آن با Grep قدرتي فوق‌العاده به اپراتور مي‌دهد.

2ـ Find

برخلاف Grep كه درون فايل‌هاي متني را مي‌گردد، دستور find براي جستجو براساس اطلاعات ديگري توسعه يافته است. از اين دستور مي‌توان در مواردي استفاده كرد كه به‌دنبال نوع فايل خاصي مي‌گرديد يا مثلا آخرين بار چه زماني آن را ويرايش كرده‌ايد و...

اين دستور از جستجوي ويندوز يا Spotlight سريع‌تر و قوي‌تر است و يكي از سريع‌ترين راه‌ها براي يافتن فايل‌ها در سيستم به‌شمار مي‌رود. علاوه بر آن، اگر بخواهيد به‌دنبال چيزي درون يك فايل بگرديد، مي‌توانيد خروجي آن را به grep بدهيد تا اين دستور هم جستجو درون فايل‌ را آغاز كند.

1ـ apt-get و ديگر مديرهاي پكيج‌ها

اگر از باز‌كردن وب‌سايت برنامه‌هاي مختلف و از اين صفحه به آن صفحه رفتن خسته شده‌ايد، بهترين گزينه براي شما، مدير پكيج‌ است. در اوبونتو اين مدير پكيج apt-get نام دارد، در Arch نام آن pacman است و در OS X آن را homebrew نام‌ذاري كرده‌اند. اين ابزارها درون خود ديتابيس بزرگي از برنامه‌ها را ذخيره كرده است و با تايپ نام نرم‌افزار مي‌توان بسادگي آن را نصب كرد. اين مديرهاي بسته حتي تمام پيش‌نيازهاي لازم براي نصب هر نرم‌افزار را تهيه كرده و به‌طور خودكار آخرين نسخه آنها را به‌روزرساني مي‌كند.





تاريخ : دو شنبه 13 شهريور 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |