معیار «تراکم رباتیک»، معیاری است که به تعداد رباتهای صنعتی به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند اشاره میکند. طبق بررسیهای فدراسیون بینالمللی رباتیک که در فوریهی سال جاری میلادی منتشر شده، دادههای جمعآوری شده تا انتهای سال ۲۰۱۶ نشانگر گسترش استفاده از رباتهای صنعتی است. بهنظر میرسد صنایع مختلف در پاسخ به نیازهای تولیدی خود، دست به خودکارسازی و استفاده از رباتهای صنعتی زدهاند.
میانگین تراکم رباتیک در جهان در سال ۲۰۱۶ معادل ۷۴ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند بوده است. این معیار در سال ۲۰۱۵ معادل ۶۶ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند بوده که نشان میدهد طی یک سال استفاده از رباتهای صنعتی در بخش تولید با افزایش روبهرو بوده است. اگر بخواهیم نگاهی به بخشهای مختلف جهان داشته باشیم، میزان تراکم رباتیک در قارهی اروپا به عدد ۹۹ میرسد. این رقم برای قارهی آمریکا معادل ۸۴ است و در آسیا به ۶۳ ربات به ازای هر ۱۰ هزار دستگاه محدود است.
کشورهایی با تراکم رباتیک بالاتر از میانگین جهانی
فدراسیون بینالمللی رباتیک در گزارش خود لیست ۱۰ کشور برتر در زمینهی استفاده از رباتهای صنعتی را منتشر کرده است. کرهی جنوبی، سنگاپور، آلمان، ژاپن، سوئد، دانمارک، ایالات متحده، ایتالیا، بلژیک و تایوان کشورهایی هستند که در این لیست قرار دارند.
در میان این کشورها، ژاپن تنها کشوری است که با کاهش سالانهی تراکم رباتیک روبهرو بوده است. در ادامه نگاهی خواهیم داشت به این کشورها و تغییرات تراکم رباتیک در آنها. امیدواریم تا انتها زومیت را همراهی کنید.
۱. کرهی جنوبی
تراکم رباتیک: ۶۳۱ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند
تراکم رباتیک در کرهی جنوبی هشت برابر بیشتر از میانگین تراکم رباتیک جهان است. در سال ۲۰۱۶، در کرهی جنوبی بهازای هر ۱۰ هزار کاربر از ۶۳۱ ربات صنعتی استفاده میشده است. شایان ذکر است که این عدد در سال ۲۰۱۵ معادل ۵۳۱ دستگاه بوده که نشان دهندهی افزایش ۱۰۰ واحدی است.
خط تولید خودروهای هیوندای در کرهی جنوبی
جالب اینجا است که این کشور آسیایی از سال ۲۰۱۰ همواره رتبهی اول در زمینهی تراکم رباتیک را در اختیار داشته است. رشد قابل توجه استفاده از رباتها در کرهی جنوبی حاصل استقبال از آنها در صنایع الکترونیک و خودروسازی است. در سال ۲۰۱۶، وزارت تجارت کرهی جنوبی اعلام کرد که طی پنج سال بودجهای ۴۵۰ میلیون دلاری را به افزایش کاربرد رباتهای صنعتی در این کشور اختصاص خواهد داد. بخش اعظم این بودجه صرف تحقیقات در این حوزه خواهد شد.
۲. سنگاپور
تراکم رباتیک: ۴۸۸ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند
سنگاپور با ۴۸۸ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند رتبهی دوم را در این لیست به دست آورده است. بهگزارش فدراسیون جهانی رباتیک، ۹۰ درصد رباتها در سنگاپور در صنایع الکترونیک مورد استفاده قرار گرفتهاند. تراکم رباتیک در سنگاپور در سال ۲۰۱۵ معادل ۳۹۸ واحد بود و در آن زمان نیز این کشور رتبهی دوم را در اختیار داشت. در این کشور کوچک آسیایی رباتها در زمینههای دیگری مانند صنایع بهداشتی، صنعت ساختمان و دیگر بخشهای خدماتی نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
سنگاپور؛ ربات بستهبندی
سنگاپور در سال ۲۰۱۶ اعلام کرده که مبلغ ۴۵۰ میلیون دلار را طی مدت سه سال به برنامهی ملی رباتیک اختصاص خواهد داد. این بودجه میتواند موجب پیشرفت قابل توجه رباتیک در این کشور باشد.
۳. آلمان
تراکم رباتیک: ۳۰۹ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند
آلمان برترین کشور از نظر خودکارسازی (اتوماسیون) در اروپا است. به گزارش فدراسیون جهانی رباتیک، در این کشور به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند، ۳۰۹ ربات صنعتی مورد استفاده قرار میگرفتهاند. این رقم در سال ۲۰۱۵ معادل ۳۰۱ ربات بود؛ اما همین افزایش ۸ واحدی باعث شده آلمانیها از رتبهی چهارم در سال ۲۰۱۵ به رتبهی سوم این لیست در سال ۲۰۱۶ سعود کنند.
خط تولید خودروهای مرسدسبنز در آلمان
فدراسیون جهانی رباتیک پیشبینی میکند که طی سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰، عرضهی سالانهی رباتها به میزان ۵ درصد در هر سال افزایش پیدا خواهد کرد. این افزایش حاصل گسترش صنعت خودروسازی و دیگر صنایع در این کشور است.
۴. ژاپن
تراکم رباتیک: ۳۰۳ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند
ژاپن در سال ۲۰۱۶ ربتهی چهارم را در این لیست به دست آورده است. این در حالی است که این کشور برترین کشور جهان در زمینهی تولید رباتهای صنعتی است و در سال ۲۰۱۶ توانسته ۱۵۳ هزار ربات صنعتی تولید کند. به گزارش فدراسیون جهانی رباتیک، ژاپنیها ۵۲ درصد از رباتهای صنعتی جهان را تامین میکنند.
ربات صنعتی ژاپنی؛ محصول شرکت رباتیک Fanuc
مردم سرزمین آفتاب تابان، در سال ۲۰۱۵ با ۳۰۵ ربات با ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند رتبهی سوم را در اختیار داشتند؛ اما در سال ۲۰۱۶ جایگاه خود را به آلمانیها دادند. یکی از دلائل افت بهکارگیری رباتها در ژاپن، کاهش گسترش صنعت خودروسازی در خاک این کشور است. شرکتهای خودروسازی ژاپنی تدریجا در حال گسترش واحدهای تولیدی خود خارج از خاک ژاپن و بهویژه در چین، ایالات متحده، مکزیک و دیگر کشورهای آسیایی هستند. بهعلاوه، شرکتهای قطعهسازی خودرو نیز ترجیح میدهند مجتمعهای تولیدی خود را به کشورهایی منتقل کنند که در آنها خودروهای خود را به فروش میرسانند.
از سوی دیگر، تولید کنندگان رباتهای صنعتی در ژاپن شدیدا مشغول افزایش ظرفیت تولیدی خود بودهاند؛ رشد تقاضا برای رباتهای صنعتی نیز متضمن افزایش تولید رباتها در سالهای آتی خواهد بود. علیرغم افزایش ارزش واحد پولی ژاپن، ین، صادرات رباتهای صنعتی برای این کشور بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است. مواردی همچون جایگزینی رباتهای قدیمی با نمونههای جدیدتر، استفاده از ابزارها و مواد جدید، فرایندهای نوین تولید و افزایش ظرفیت صنایع الکترونیک، موجب بیشتر شدن فروش رباتهای صنعتی در ژاپن خواهند شد.
۵. سوئد
تراکم رباتیک: ۲۲۳ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند
وقتی به چهار کشور ابتدای این لیست و شش کشور بعدی نگاهی میاندازیم؛ متوجه میشویم که چهار کشور کرهی جنوبی، سنگاپور، آلمان و ژاپن از نظر تراکم رباتیک اختلاف قابل توجهی با شش کشور بعدی در این لیست دارند.
در هر حال، سوئدیها توانستهاند با بهرهگیری از ۲۲۳ ربات صنعتی به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند، به رتبهی پنجم دست پیدا کنند. این رقم نشان دهندهی افزایش ۱۱ واحدی نسبت به سال ۲۰۱۵ است؛ چرا که در این سال سوئدیها به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند از ۲۱۲ ربات استفاده میکردند.
دریل رباتیک؛ سوئد
اما کشوری که به جایگاه فعلی سوئد چشم دوخته، فرانسه است. فرانسویها که اکنون با ۱۳۲ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند به رتبهی هجدهم بسنده کردهاند، سخت در تلاش هستند تا به جایگاهی بهتر در این زمینه دست پیدا کنند. به گزارش فدراسیون بینالمللی رباتیک، دولت فرانسته مصمم است تا جایگاه این کشور را در حوزهی رباتیک بهبود بخشد. پیشبینی میشود تراکم رباتیک در فرانسه در سال ۲۰۱۷ با افزایش ۱۰ درصدی روبهرو شده باشد؛ احتمالا در سالهای ۲۰۱۸ الی ۲۰۲۰ نیز تراکم رباتیک در صنایع فرانسه سالانه بین ۵ تا ۱۰ درصد افزایش خواهد یافت.
۶. دانمارک
تراکم رباتیک: ۲۱۱ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند
جمعیت دانمارک کمتر از ۶ میلیون نفر است؛ با این حال، این کشور توانسته با ۲۱۱ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند به جایگاه ششم در این لیست دست پیدا کند. دانمارکیها در سال ۲۰۱۵ تنها ۱۸۸ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند در اختیار داشتهاند. فرنک توب، موسس وبسایت The Robot Report در سال ۲۰۱۶ شخصا از مراکز رباتیک در شهر اودنس (سومین شهر بزرگ دانمارک) بازدید کرده و از دید وی پیشرفت رباتیک در این مراکز بسیار خوب بوده است.
بازوی رباتیک چند منظوره؛ محصول شرکت دانمارکی Universal Robots
۷. ایالات متحده
تراکم رباتیک: ۱۸۹ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند
تراکم رباتیک در ایالات متحده در سال ۲۰۱۶ به میزان ۱۸۹ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند بوده که نسبت به رقم ۱۷۶ ربات در سال ۲۰۱۵، نشان دهندهی افزایش ۱۳ واحدی است. دلیل اصلی افزایش استفاده از رباتها، برنامههای این کشور برای انتقال تولید کالا به خاک ایالات متحده است. اصلیترین خریدار رباتهای صنعتی در آمریکا، صنایع خودروسازی هستند که ۵۲ درصد از خرید رباتهای صنعتی در سال ۲۰۱۶ را به خود اختصاص دادهاند. احتمال میرود میانگین نرخ افزایش فروش سالانهی رباتها در ایالات متحده در بازهی سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ دست کم به ۱۵ درصد برسد.
خودروهای تسلا در انتهای خط تولید
۸. ایتالیا
تراکم رباتیک: ۱۸۵ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند
ایتالیا در سال ۲۰۱۶ با ۱۸۵ ربات به جایگاه هشتم بسنده کرد. این کشور در سال ۲۰۱۵ تعداد ۱۶۰ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند در اختیار داشت.
۹. بلژیک
تراکم رباتیک: ۱۸۴ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند
بلژیکیها با اختلاف یک واحدی پشت سر ایتالیاییها قرار دارند. بلژیکیها در سال ۲۰۱۵ تعداد ۱۶۹ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند در اختیار داشتند و از این نظر در سال ۲۰۱۶ افزایش ۱۵ واحدی را تجربه کردهاند.
۱۰. تایوان
تراکم رباتیک: ۱۷۷ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند
تایوانیها در سال ۲۰۱۶ با ۱۷۷ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند بهعنوان آخرین کشور در این لیست شناخته شدهاند. در این کشور آسیایی در سال ۲۰۱۵ به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند از ۱۵۵ ربات استفاده میشد؛ از اینرو تایوانیها در بازهی ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۶ با افزایش استفاده از رباتهای صنعتی روبهرو بودهاند.
کشورهایی با تراکم رباتیک پایینتر از میانگین جهانی
از میان ۴۴ کشوری که توسط فدراسیون بینالمللی رباتیک مورد بررسی قرار گرفتهاند، ۲۳ کشور پایینتر از میانگین جهانی تراکم رباتیک، که معادل ۷۴ ربات به ازای هر ۱۰ هزار کارگر و کارمند است، قرار میگیرند. در این میان، نام بریتانیا بیشتر از نام دیگر کشورها جلب توجه میکند؛ چرا که این کشور یکی از اعضای گروه هفت یا همان G7 است که از هفت قدرت اقتصادی و صنعتی جهان (آلمان، فرانسه، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و ایالات متحده) تشکیل شده است. این هفت کشور در مجموع ۶۲ درصد از ثروت خالص جهان را در اختیار دارند.
کشورهایی با تراکم رباتیک پایینتر از میانگین جهانی
این مسئله به خوبی نشان میدهد که بریتانیاییها نیازمند بهروزرسانی مراکز تولیدی و افزایش بهرهوری آنها هستند. به گزارش فدراسیون جهانی رباتیک؛ علیرغم تصمیم بریتانیا مبنی بر خروج از اتحادیهی اروپا، پیشنهادهای سرمایهگذاری متعددی برای افزایش ظرفیت تولید و مدرنیزهسازی در بریتانیا ارائه شده است.
.: Weblog Themes By Pichak :.