طبق اسناد و مدارک و همچنین بر اساس اعتقادات مردمی، مقبره بسیاری از پیامبران در ایران قرار دارد. بعضی از این آرامگاهها دارای سند معتبر هستند و برخی دیگر تنها در اعتقادات مردمی ریشه دارند و دلیل قطعی بر آن وجود ندارد، هر چند دلیلی هم بر نفی آن وجود ندارد.
ایران در طول تاریخ، حوادث و فراز و نشیبهای مختلفی داشته و حکومتهای مقتدر تاریخی گاهی این کشور را به مکان بسیار امنی تبدیل میکردند كه مهاجران بسیاری روانه ایران میشدند. گروهی از این مهاجران پیامبرانی بودهاند كه ایران را برای زندگی در نظر گرفتهاند یا توسط پادشاهان در جریان حوادث تاریخی به ایران کوچانده شدهاند.
در زیر، اطلاعات پیامبرانی كه در ایران مدفون هستند یا احتمال میرود كه مقبره آنها در ایران باشد، آمده است.
آرامگاه دانیال نبی در شوش
فرزند یوحنا که ۶۰۰ سال پیش از میلاد مسیح زندگی میکرده، مشهورترین پیامبری است که در ایران دیده از جهان فرو بسته است. شهر باستانی شوش را به نام این پیامبر میشناختند؛ جملهای را که منسوب به امام علی (ع) میدانند، به این مضمون است که «هر کس برادرم دانیال را زیارت کند گویی مرا زیارت کرده است» و همین جمله بر سنگ مزار دانیال نبی حک شده است.
عکس از: سایت ویسگون
كوروش
آرامگاهی كه در دشت پاسارگاد مدتهای مديدی به نام مقبره مادر سليمان شناخته میشد، اكنون بهعنوان آرامگاه كوروش كبير مورد قبول عامه مردم و بسياری از كارشناسان است.
اين آرامگاه همان وقتی هم كه به نام مقبره مادر سليمان شناخته میشد، مورد احترام و پرستش مردم محلی بود و اكنون هم مورد توجه ايرانيان و جهانيان است.
كتابی به نام كوروش كبير (ذوالقرنين) نوشته ابوالكلام آزاد موجود است كه در اين كتاب قراين بسياری آورده شده كه كوروش را همان ذوالقرنين قرآن معرفی میكند.
عکس از: سجاد آورند( خبرگزاری ایسنا)
نظرياتی كه در اين كتاب آورده شده، نظر بسياری از علمای اسلامی نظير علامه طباطبايی را به خود معطوف كرده است تا جايی كه ايشان می نويسند: «...كلام ابوالكلام، هرچند بعضی اطرافش خالی از اعتراضاتی نيست، لكن از هر گفتار ديگری، انطباقش با آيات قرآنی روشنتر و قابل قبولتر است.»
از طرف ديگر ، كاملا روشن است كه اسم كوروش بارها بهعنوان ناجی در عهد عتيق آورده شده است.
عکس از: travelask.ru
به اين ترتيب شايد كوروش همان ذوالقرنين قرآن باشد. آرامگاه كوروش كبير در استان فارس، راه اصلی اصفهان به شيراز، در منطقهای به نام پاسارگاد قرار دارد.
نکتهای که تذکر آن لازم است، این است که اولا اینکه ذوالقرنین قرآن در واقع کوروش است، قطعی نیست، علاوه بر آن در این موضوع که آیا ذوالقرنین پیامبر بوده یا بندهای صالح بوده است، اختلافاتی وجود دارد. اما آنچه مهم است، کوروش انسان بزرگی بوده و تاثیر بسیار زیادی در جامعه بشری داشته و افتخار تمام ایرانیها در جهان است.
حبقوق در تویسرکان
تویسرکان در دامنه الوند از سلسله کوهای زاگرس، میزبان حبقوق نبی است. حبقوق به شهادت آنچه بر سر مزارش نوشته شده، ۱۲۰۰ سال پیش از هجرت حضرت محمد (ص) و در عصر دانیال نبی میزیسته است.کتاب حبقوق از کتابهای تورات شامل ادعیه آن حضرت است.
عکس از: ایکنا
حبقوق پیامبر پس از فتح بابل توسط کوروش و مرگ بختالنصر به ایران آمد و ایرانیان او را گرامی میداشتند و پس از فوت وی، او را در دشت سرسبز تویسرکان به خاک سپردند. به گفته مردم محلی در دهه ۶۰ میلادی و پس از مهاجرت دادن یهودیان تویسرکان به سرزمینهای اشغالی، عدهای یهودی به این محل آمده و اقدام به حفاری مرقد کردهاند؛ از اینکه چه چیزهایی بدست آمده و برده شده، اطلاعاتی در دست نیست. اما مردم محلی این آرامگاه را بسیار دوست میدارند.
عکس از : سازمان میراث فرهنگی کشور
آرامگاه خالد نبی
اسم كامل اين پيامبر، خالد بن سنان عبسی است. ايشان شريعت حضرت عيسی را تبليغ میكردند.
نسب وی به حضرت اسماعيل، فرزند ابراهيم (ع) میرسد و يكی از پيامبرانی است كه به بعثت حضرت محمد (ص) بشارت داده و در دوران فترت میزيسته است. دوره فترت به فاصله بين بعثت حضرت عيسی تا بعثت حضرت محمد بن عبدالله اطلاق میشود.
طبق برخی از آيات و احاديث، در دوران فترت، پيامبری به رسالت مبعوث نشده است. هرچند بر اساس نظر مفسرين، در اين مدت ۴ نبی از طرف خداوند مامور تبليغ دين حضرت عيسی شدند كه سه نفر از آنان از بنیاسرائيل و به نامهای شمعون، يوحنا، يونس معرفی شدهاند و چهارمينشان عرب بوده و به نام خالدبن سنان عبسی معروف است که در استان گلستان قرار دارد.
ظاهرا خالد بن سنان معاصر انوشيروان ساسانی بوده و در سرزمين بنی غطفان زندگی میكرده است.
عکس از : علیرضا کیخا ( وب سایت کجارو )
روايت است كه دختر خالد بن سنان به نام محياه به محضر حضرت محمد رسيده است.
در طايفه عرب به غير از حضرت رسول و حضرت خالد بن سنان هيچ پيامبری نيست و میتوان گفت كه از بين اعراب فقط اين ۲ نفر به پيامبری برگزيده شدهاند و بقيه پيامبران از قوم بنیاسرائيل هستند.
مفسر بزرگ حنفى مذهب، شیخ اسماعیل حقى درباره محل قبر حضرت خالد نبی اشاره مىکند که آرامگاه خالد نبی در منطقه جرجان (گرگان) و بر بلندى کوهى به نام کوه خدا قرار دارد.
عکس از : علیرضا کیخا (وب سایت کجارو )
آرامگاه اشموئيل نبی
با اینکه محل دفن سموئیل در کتاب مقدس در بیتالمقدس ذکر شده و مقبرهای به نام سموئیل در قدس شریف وجود دارد، در ۳۹ کیلومتری شمال غربی شهرستان ساوه و در حد فاصل شهر مأمونیه و رازقان، بقعهای وجود دارد که به بقعه اشموئیل پیامبر معروف است. بنای بقعه در دامنه کوه و روی تپهای در اوایل قرن هشتم هجری قمری ساخته شده است.
مزار اشموئیل در عهد صفویه مورد بازسازی قرار گرفت و ایوان مزار نیز در عهد ناصرالدین شاه مرمت شد.
عکس از: علی فرقانی
عکس از: محمد واروانی
بقعه چهار انبیاء
از کهنترین زیارتگاههای مقدس در نزد پیروان ادیان آسمانی یهود، مسیحیت و اسلام در ایران در شهر قزوین قرار دارد. چهار انبیاء لقب ۴ تن از پیامبران به نامهای: «سلام» و «سلوم» و «سهولی» و «القیا» است که در دوران غیبت اصحاب کهف به گسترش خداپرستی پرداختند. این آرامگاه که مقبرهی صالح، فرزند حسن بن علی را نیز دربر دارد، جلوهای زیبا از هنر ایرانی در عصر اسلام است و همه ساله بسیاری از مردم قزوین و مناطق اطراف را به زیارت خود فرا میخواند.
بقعه «چهار انبیاء» یا «پیغمبریه» شهر قزوین که مدفن ۴ تن از پیامبران بنی اسرائیل است، یکی از معدود آثار تاریخی و مذهبی پیش از ظهور اسلام و حتی پیش از ظهور مسیحیت است که زیارت آن نزد ۳ آیین الهی، ابراهیمی دارای ارزش دینی بسیار زیادی است.
این زیارتگاه که در کنار آستان مقدس امامزاده حسین (ع)، معروفترین و البته محبوبترین اماکن زیارتی شهر قزوین محسوب میشوند، همه ساله به ویژه در فصل بهار و تعطیلات نوروز میزبان تعداد زیادی از زائران، بهخصوص هموطنان عزیز از دیگر نقاط کشور و نیز پیروان دیگر ادیان است.
عکس از: عرفان دادخواه (خبرگزاری مهر )
مزار یوشع پیامبر
مزار یوشع پیامبر در اصفهان قرار دارد. طبق نظر برخی از تاريخنويسان، حضرت يوشع توسط كوروش از اسارت بخت نصر نجات يافت و به ايران آمد. یوشع پیامبر در گورستان تخت فولاد در اصفهان، خيابان امام سجاد دفن شده است، گورستانی که قدمت آن به دوران قبل از اسلام بر میگردد و چهرههای بزرگی در آن دفن شدهاند. آرامگاه این پیامبر بدون ضریح است و به روایتی مقبره او در کرانه رود اردن است.
محوطهای كه يوشع نبی در آن دفن است، به لسان الارض شهرت دارد.
عکس از: سایت hajij
عکس از: سایت hajij
آرامگاه استر و مردخای
ملکه استر، همسر خشایارشاه به همراه عموی خود در این مقبره مدفون هستند. کتاب استر در تورات بیانگر روایت آنها در اکباتان است.
مردخای يكی از بزرگان يا به قولی يكی از انبيای بنی اسرائيل است كه در زمان خشايارشاه میزيسته است و نسبش به حضرت يعقوب میرسد.
مردخای نقش زيادی در جلوگيری از قتل عام يهوديان در زمان خشايارشاه ايفا كرد و به همين دليل نزد يهوديان از جايگاه ويژهای برخوردار است.
عکس از: سایت destription
آرامگاه مردخای و برادرزادهاش در همدان در نزديكی ميدان امام خمينی و در خيابان شريعتی واقع است.
عکس از : سایت destription
آرامگاه حجی نبی
حضرت حَجَّی (علیه السلام) و حضرت زکریای دوم (علیه السلام) قوم بنی اسرائیل را که توسط داریوش دوم هخامنشی از اسارت کلدانیان رهانیده شده بودند، تشویق کردند تا عمارت ویران شده معبد سلیمان را در بیتالمقدس بازسازی کنند. بر اساس گاهشماری کتاب مقدس، این واقعه به سال ۵۱۶ قبل از میلاد تخمین زده می شود. در کتاب مقدس سخنی درباره مدفن حضرت حَجَّی (علیه السلام) به میان نیامده، اما در کوه زیتون در حومه شرقی بیتالمقدس آرامگاه بسیاری از پیامبران بنی اسرائیل قرار دارد که آرامگاه حجی نبی نیز اشاره شده است، اما با توجه به حوادث رخ داده در تاریخ دوره هخامنشی سندی دیگر بر وجود آرامگاه حجی نبی در ایران وجود دارد.
در همدان که پیش از این هگمتانه نامیده میشد، مسجدی بسیار قدیمی به نام «مسجد پیغمبر» وجود دارد که در دل آن آرامگاه حجی نبی قرار دارد. او پس از دوبارهسازی قدس شریف که توسط بخت النصر ویران شده بود، حدود ۲۶۰۰ سال پیش با مُردخای پیامبر به ایران مهاجرت کرد و در همین سرزمین هم از دنیا رفت. ضریح آرامگاه حجی نبی از جنس چوب است و سادگی آن بسیاری از زائران آن پیامبر را به سوی خود جلب میکند. البته اینکه چقدر این سندیت دارد یا نه، میتواند مورد بحث باشد.
عکس از: سیتی پدیا
زیارتگاه سيم و لام
طبق اعتقادات مردم سمنان و همچنين طبق مفاد كتيبه موجود، دو نفر از فرزندان نوح به نامهای سامالنبی و لام النبی در محلی در نزديكی سمنان دفن شدهاند.
بقعه پيغمبران سمنان در ۱۸ كيلومتری شمال شرقی سمنان بر فراز كوه مرتفعی قرار دارد. برای رسيدن به اين بقعه هم از روستای «درجزين» در نزديكی سنگسر و هم از جاده اصلی سمنان به دامغان (پليسراه) میتوان انتخاب مسير كرد. اين جاده خاكی و سنگلاخ است.
عکس از : سایت ندای مسیح
آرامگاه قیدار نبی
شهر قیدار مرکز شهرستان خدابنده از توابع زنجان است که از دوره ساسانی به بعد (به استناد آثار تاریخی مزرعه تخت) سابقه تاریخی دارد. نام شهر به خاطر وجود آرامگاه قیدار نبی در کنار چشمه پرآب کوه علی پنجه شهر، قیدار نامیده میشود. در گذشتههای دور این شهر با نام «پیغمبر» توسط اهالی منطقه خطاب میشده است.
بنای بقعه به سال ۷۱۹ هجری قمری توسط بلغار خاتون زن ارغون شاه ایلخانی تجدید بنا شده است. ضریح چوبی مزار قیدار که با نقوش متعلق به دوران ایلخانی تزئین شده، طی روزهای مختلف سال پذیرای پارچههای سبز رنگی است که از سوی زائران به بارگاه بسته شده و همین موضوع زیبایی خاصی را به آرامگاه قیدار بخشیده است. قیدار فرزند اسماعیل، پسر ابراهیم است که نسلشان به خاندان بنیهاشم در عربستان ختم میشود. پیامبر اسلام به واسطه سی نسل از خاندان این پیامبر به شمار میرود.
عکس از : مهدی بزمه
آرامگاه شعیب نبی
شعیب بنا بر معتقدات ادیان ابراهیمی یکی از پیامبران است. از شعیب و پیامبری او در قرآن به کرّات یاد شده است. او پدر زن حضرت موسی (ع) و یکی از پیغمبرانی است که برای دو بار مسئولیت پیامبری داشت.
بنابراین طبق نقل مورخان، دو شعیب به نبوّت رسیدهاند که یکى از آنان شعیب بن مکیل بن یشحب بن مدین بن ابراهیم که نام او در قرآن کریم ذکر شده و پدر زوج موسى نبى است، و دوّمى شعیب بن صفیون، یا ابن صیفون، یا ابن عقیقى یا ابن مهدم حضورى حمیرى است که در یمن به نبوّت رسید و او نیز به شهادت نائل آمد. یاقوت حموى نسب مینویسد: قومش آن حضرت را به شهادت رساندند و خداوند نیز بخت نصر را بر آنان مسلط ساخت و نابودشان کرد.
برخی کتب تاریخ انبیا مدفن او را در شوشتر میدانند. اما این مورد به احتمال قوی درست نیست، بلکه محل آرامگاه شعیب نبی در فلسطین یا در شامات است. این آرامگاه میتواند مختص یکی از سادات و مقربین خداوند باشد.
در خوزستان، جاده قدیم اهواز به شوشتر، بخش میان آب، روستای حسام آباد قبری وجود دارد که به قبر شعیب نبی شهرت دارد.
عکس از : ویکی پدیا
زیارتگاه ارمیای نبی
نام حضرت ارمیا (علیه السلام) با عبارت «یِرْمیاهِ پیغمبر» و «یِرْمیاه پسر حِلِقْیاه» به دفعات آمده است. آن حضرت در دوره حکومت یوشیا و یِهویاقیم و صِدِقْیا (از ملوک بنی اسراییل) بر سرزمین فلسطین مبعوث شد. او درباره حمله بخت النصر به قدس شریف (بیت المقدس) و ویرانی این شهر هشدار داد.
در متون اسلامی و کتاب مقدس اشارهای به سالهای پایانی زندگی آن حضرت نشده و مدفن او نیز مشخص نشده است، اما مزاری منسوب به ارمیا (علیه السلام) در ۶۰ کیلومتری شمال شرقی دوبلین، پایتخت ایرلند جنوبی، وجود دارد که مورد احترام زائران یهودی و مسیحی است. این محل، یک تپه باستانی است که در زمینهای سلطنتی ایرلند واقع شده است. شناسایی و کشف این مقبره بر اساس یافتههای باستانشناسی و رمزگشایی خطوط کهن هیروگلیفی منقوش بر سنگها که در همین محدوده به دست آمده، صورت گرفته است.
اما بقعهای بسیار زیبا در روستایی در میانه راه شاهرود وجود دارد که بسیار سرسبز بوده و هر ساله کسانی که به این روستا تعلق دارند، در این روستا جمع میشوند. زیر درخت بسیار کهنسال و بزرگی، مقبرهای قرار دارد که منسوب به یکی از پیامبران بنی اسرائیل، حضرت یرمیاشلیکو (علیه السلام) یا ارمیا بوده که بسیار مجرب است، اما تنها سندی که این مورد را اثبات میکند، کتاب تاریخ انبیا عمادزاده اصفهانی برگرفته از کتاب مطلع الشمس جلد سوم است.
عکس از: مسعود محقق (خبرگزاری ایسنا)
در مسیر شاهرود به سبزوار (۶۰ کیلومتری شاهرود) و در روستای «ارمیان» که چند کیلومتر از جاده دورتر است،قبر ارمیای نبی قرار گرفته است که مورد احترام همگان است.
عکس از : مسعود محقق (خبرگزاری ایسنا)
زیارتگاه خضر و الیاس
در جزیره هرمز قبر دو پیامبر به نام الیاس و خضر وجود دارد که از انبیاء بنی اسراییل هستند. بسیاری از مردمان ایران معتقدند خضر روی دریاها سفر میکند و راهنمای دریانوردان، صیادان و مغروقان است؛ به همین دلیل در کنارههای دریا، زیارتگاهها و بناهای یادبودی از او ساختهاند،و ملوانان هنگامی که گرفتار طوفان میشوند، به خضر پناه میبرند.
عکس از : mihanblog
آرامگاه یعقوب و زکریا
در کتاب «فرهنگ آبادیها و مکانهای مذهبی کشور» از وجود مدفن یعقوب پیامبر در گرگان در آق قلا نام برده شده که اطلاعات صحیحی در این مورد وجود ندارد.
در ایران اسلامی تعداد زیادی آرامگاه وجود دارد، هرکدام از آنها به یکی از پیامبران الهی تشریعی منسوب است، مانند آرامگاه حبقوق نبی در تویسرکان همدان، آرامگاه دانیال نبی در شوش، آرامگاه خالد نبی درخالدنبی، آرامگاه اشعیا نبی دراصفهان و ایوب پیامبر دربجنورد و...
یکی از دو پیامبران الهی (یعقوب و زکریا) در شهرستان آققلا مدفون شده و تربت او تبدیل به زیارتگاه زکریا نبیاست.
عکس از : اسپی دژ
زکریا نبی در شهرستان آققلا، بخش وشمگیر، یک کیلومتری جنوب روستای گوک تپه و حدود ۱۰ کیلومتری شهر انبارالوم قرار گرفته که از این مسافت، ۴ کیلومتر آن خاکی و شوسه است.
عکس از : اسپی دژ
قادر پیغمبر
در دهکده بابا ولی دیلمان، بنایی است که به آرامگاه قادر پیغمبر شهرت دارد . مطلب زیادی در مورد این آرامگاه و شخصیت مدفون در آن نمیدانیم.
عکس از : netshahr
آرامگاه شعیای نبی
او یكی از پیامبران بنی اسرائیل است كه نسبتش به حضرت یعقوب میرسد. محل سكونت ایشان در بیتالمقدس بوده و قبل از حضرت زكریا به رسالت مبعوث شدند.
نام آن حضرت در قرآن نیامده، ولی در انجیل برنابا، انجیل متی مرقس، انجیل لوقا و انجیل یوحنا از او بهعنوان «اِشْعیاه پیغمبر» یاد شده است. آن حضرت در قرن ۸ قبل از میلاد در سرزمین فلسطین به نبوت رسید و مدت ۴۰ سال به هدایت قوم بنی اسرائیل مشغول بود.
چنان که ذکر شد، موطن حضرت شعیای نبی (علیه السلام) در سرزمین فلسطین بود، ولی در محلّهی گلبار اصفهان، قبری به آن حضرت منسوب است. مزار منسوب به حضرت شعیا (علیه السلام) در مسجد شَعیا و در کنار ضریح امامزاده اسماعیل (علیه السلام) قرار دارد و بر آن ضریحی چوبی و نفیس قرار داده شده است. در جانب شمالی ضریح منسوب به آن حضرت، کتیبهای سنگی مربوط به عصر صفویه نصب شده، كتیبهای به خط نستعلیق از دوره شاه سلطان حسین صفوی موجود است كه نخستین مسجد بزرگ ساخته شده در اصفهان را مسجد شعیا معرفی میكند، و نیز حكایت دارد از این كه مسجد مزبور را ابوالعباس مفتی در دوره خلافت علی بن ابیطالب (ع) بنا كرده و آلب ارسلان آن را تعمیر كرده است.
آرامگاه شعیای نبی، جنب امامزاده اسماعیل در حاشیه خیابان هاتف اصفهانی قرار دارد.
با توجه به مسافت بین موطن حضرت شعیای نبی (علیه السلام) در فلسطین و مدفن منسوب به آن حضرت در اصفهان نمیتوان این انتساب را با قاطعیت تأیید کرد و ممکن است که مدفون در آن بقعه مبارکه، یکی از اولیای خدا و صلحا یا پیامبر دیگری به نام شعیا (علیه السلام) باشد.
مسجد و آرامگاه شعیا عکس از : ویکی پدیا
آرامگاه بابا حزقيل
حزقيل فرزند بوزی كاهن بود كه در يهوديه متولد شد، در سال ۵۹۸ قبل از ميلاد، بختالنصر او را به اسيری گرفت و در زمينهای كلدانيان ساكن كرد. او به مدت ۲۲ سال يعنی از سال ۵۹۵ تا ۵۷۳ قبل از ميلاد، پيغمبری كرد.
وی در ميان يهود، صاحب مقامی رفيع بود و تمام مشايخ بزرگ از او فرمانبرداری میكردند، وی سوای مقام و مرتبت علمی و پيامبری، در كار بنايی مهارت تام داشت.
طبق نوشته متن والاخبار، حزقيل پدر دانيال پيغمبر است، منتهی نه آن دانيال پيغمبر كه معروف به دانيال اكبر است.
در نزديكی مسجد جامع دزفول بنايی كوچک و ساده قرار دارد كه به بقعه بابا حزقیل (یا باحزقيل)، پدر دانيال نبی منسوب است. مطلب بيشتری در اين مورد در دست نيست.
عکس از: tripyar
آرامگاه جرجيس پیامبر
حضرت جِرجیس (علیه السلام) از پیامبران الهی است که پس از حضرت عیسی (علیه السلام) بر مردم نواحی شام برانگیخته شد و مبلّغ دین مسیحیت بود. مسیحیان حضرت جِرجیس (ع) را بهعنوان یکی از پیامبران عیسوی و به نام «سَنت جُرج» (جرج مقدس) میشناسند. مزار منسوب به حضرت جرجیس پیامبر (علیه السلام) در شهر موصل در شمال عراق قرار دارد. این بقعه در محدوده مقابر قریش در نزدیکی بازار اَلشّعارین در سمت شرقی رود دجله واقع شده و محلّه و خیابانی که از سمت شمال به آن میپیوندد، به نام «جِرجیس نبی» نامگذاری شده است. قدمت بنای فعلی زیارتگاه حضرت جِرجیس (ع) به قرن ۸ هجری قمری/۱۴ میلادی میرسد و به دستور امیر تیمور گورکانی معروف به تیمور لنگ در سال ۷۸۸ قمری / ۱۳۹۳میلادی ساخته شده است. امیر تیمور مسجدی گنبددار بر فراز مزار حضرت جِرجیس (علیه السلام) بنا نهاد و برای تأمین مخارج آن املاکی را وقف کرد.
اما در كتاب «فرهنگ آبادیها و مكانهای مذهبی كشور» از مدفن جرجيس پيامبر در شهر شوشتر ذكری به ميان آمده است.
در جنوب غربی شوشتر روستايی به نام جرجيس است كه در جوار آن بقعهای به نام جرجيس نبی وجود دارد.
درستی مدفن جرجيس پيغمبر در اين مكان محل ترديد است و به احتمال زياد مقبره ايشان در موصل عراق است یا شاید این پیامبر، پیامبر دیگری با نام جرجیس باشد، چون در بین پیامبران تشابه اسمی بسیار به چشم میخورد.
مقبرهای منتسب به حضرت جرجیس نیز در ایران (استان آذربایجان شرقی، شهرستان جلفا، منطقه دره شام، روستای ویرانباغ) قرار دارد که آن هم مورد تردید است.
آرامگاه روبيل
مرحوم سيدعبدالله جزائری، يكی از علمای شوشتر (متوفی ۱۱۷۳ هجری قمری) در فصل نهم تذكره شوشتر میگويد: مقامات بسياری از انبيا بنی اسرائيل در حوالی شوشتر و دزفول يعنی نزديک رودخانه دزفول معروف هستند مانند: اسحاق، شمعون، يعقوب، لاوی، جرجيس و روبيل.
آرامگاه دیگر پیامبران
آرامگاههای دیگری نیز که منسوب به پیامبران است، در سایر نقاط ایران وجود دارد که دلیل صحت و درستی آنها چندان مشخص نیست. همچون آرامگاه روبین در راه مشهد استان سمنان و آرامگاه روبیل در استان خوزستان، بنابراین نامی از آنها برده نمیشود.
.: Weblog Themes By Pichak :.