پژوهشگران دانشگاه بوعلی سینای همدان علاوه بر آنکه نانو ساختارهایی برای کاهش ترکیبات گوگرد از سوخت را عرضه کردند، موفق به ساخت کوچکترین نانوکپسول برای انتقال دارو به بافت هدف شدند.
مظاهر احمدی، دانشآموخته دانشگاه بوعلی سینا همدان از محققان طرح در گفتوگو با ایسنا، در این باره اظهار کرد: در این مطالعات به منظور حذف و اندازهگیری دقیق، حساس و گزینشی انواع یونها و یا مولکولهای هدف در بافتهای مختلف مانند نمونههای زیست محیطی و بیولوژیکی از نانو مواد مختلف استفاده شده است.
وی با بیان اینکه در این طرح نانو ذرات ویژهای را سنتز کردیم و از آنها به عنوان کاتالیست، نانو جاذب و همچنین نانوسنسور میتوان استفاده کرد، اظهار کرد: نانو مواد مورد استفاده در این طرح عمدتا سنتزی بوده و به منظور افزایش گزینشپذیری این نانومواد سطح آنها را با عوامل ویژه و با روشهای مختلف، اصلاح کردیم.
احمدی پایه این نانو ساختارها را گرافن مغناطیسی دانست و خاطر نشان کرد: در این طرح نانو مواد تولید شده را به دلیل نسبت سطح به حجم بالاتر و اصلاحپذیری آسانتر میتوان به عنوان جاذبها در ساختار الکترودهای مختلف برای اندازه گیری دقیقتر و افزایش گزینشپذیری آنها به کار برد.
این دانشآموخته دانشگاه بوعلیسینای همدان کاربرد نانو ذرات تولید شده را در گوگردزدایی از سوختهای بنزین و گازوئیل ذکر کرد و ادامه داد: با استفاده از این نانو ذرات توانستیم سطح گوگرد در سوخت را به کمتر از 15 PPmبرسانیم. این عدد پایینتر از استانداردهای اروپایی و آمریکا است.
وی با تاکید بر اینکه این نانو ذرات به عنوان افزودنی به سوخت قابل کاربرد است، گفت: این نانوذرات به محیط سوخت اضافه میشوند و میتوانند ترکیبات گوگرد دار را از سوخت جذب کنند.
احمدی دلیل جذب مواد گوگرد دار از سوی این نانو ذرات را خاصیت مغناطیسی آنها دانست و یادآور شد: کاربرد دیگر این نانو ذرات اندازهگیری مقادیر کم داروها و آلایندههای زیست محیطی و بیولوژیکی است که نتایج به دست آمده نشان داد این نانوذرات توانایی بسیار بالایی برای حذف انواع آلودگیها از نمونههای زیست محیطی و همچنین اندازه گیری داروهای مختلف در نمونههای بیولوژیکی را دارند.
این محقق، سنتز نانو ذرات به عنوان نانو حامل برای رساندن دارو به سلولهای سرطان مغز را بخش دیگری از این مطالعات دانست و افرود: این نانو ساختارها بر پایه "آلژینات کلسیم" به قطر 16 نانومتر و کوچکترین نانو کپسولهایی هستند که تاکنون سنتز شده است.
وی با بیان اینکه مواد مورد استفاده در این نانو حامل زیست سازگار و زیست تخریب پذیر است، خاطر نشان کرد: این نانو حامل، دارو را در داخل خود کپسوله کرده و از طریق پپتیدهایی که بر روی سطح این ذرات جایگذاری کردیم، به صورت هدفمند دارو را به بافت هدف میرساند و دارو در این بافت هدف رهاسازی میشود.
احمدی با بیان اینکه مطالعات فاز آزمایشگاهی این طرح اجرایی شده است، ادامه داد: بخشی از مطالعات فاز حیوانی این طرح در دانشگاه علوم پزشکی شیراز اجرایی شده و بخش دیگر آن با همکاری دانشگاه کانادا درحال اجرا است.
به گفته وی، در این نانو حامل، داروی سیمواستاتین (Simvastatin) از گروه داروهای استاتین بارگذاری شده است. این دارو برای کاهش کلسترول خون تجویز میشود.
این طرح در قالب رساله دکتری از سوی مظاهر احمدی و با راهنمایی دکتر طیبه مدرکیان و دکتر عباس افخمی اجرایی شده و در بیستمین جشنواره جوان خوارزمی با کسب رتبه دوم پژوهشهای بنیادی در گروه فناوریهای شیمیایی مورد تقدیر قرار گرفت.
.: Weblog Themes By Pichak :.