رویترزبه نقل از ریچارد سالگادو یکی از مدیران بخش حقوقی و امنیت گوگل که در برابر کمیتهای در کنگره آمریکا که به این مساله رسیدگی میکند، شهادت میداد نوشت: تداوم این وضعیت به کسب و کار بسیاری از آمریکاییان لطمه خواهد زد. زیرا ممکن است هر کشوری بخواهد برای جلوگیری از جاسوسیهای کاخ سفید اینترنت محلی یا ملی راه اندازی کند.
در حقیقت افشای ابعاد گسترده جاسوسیهای سایبری آمریکا و امنیت شکننده اطلاعات در شبکه جهانی اینترنت، بسیاری از کشورها را به فکر بومی کردن شبکه اینترنت انداخته است تا بتوانند حجم عمدهای از ترافیک اطلاعات خود را تحت یک شبکه بومی به گردش درآورند.
پرده از فضایی نا امن برداشته شد
ادوارد اسنودن پیمانکار سابق آژانس امنیت ملی آمریکا در ژوئن 2013 اطلاعات طبقه بندی شدهای از برنامههای فوق سری این آژانس را در اختیار رسانههای غربی قرار داد؛ اسنادی که نشان میداد آمریکا که با حاکمیت بر شبکه جهانی اینترنت خود را کدخدای این شبکه میداند به خود اجازه داده تا به حریم خصوصی شهروندان خود، کشورهای دیگر، روسای جمهوری برخی کشورها و حتی شهروندان دیگر کشورها ورود پیدا کرده و چتر جاسوسی خود را روز به روز گستردهتر کند.
اطلاعات افشا شده از سوی این همکار سابق سازمانهای جاسوسی آمریکا تاکنون شامل پروژه پریسم و کنترل اسکایپ، جمعآوری اطلاعات اتباع آمریکایی و افراد خارجی در خاک آمریکا و کنترل مکالمات تلفنی و پیامهای ایمیلی، جاسوسیهای انگلیس از خاورمیانه، استراق سمع از سازمان ملل متحد، دفتر اتحادیه اروپا و سفارتخانهها، حملات سایبری به رایانهها در سراسر جهان، جاسوسی از روسای جمهور برزیل و مکزیک، رخنه به دادههای رمزدار، اشتراک اطلاعات جاسوسیها با رژیم صهیونیستی، هک گذرواژه اینترنتی شهروندان، جاسوسی روی مبادلات بانکی بینالمللی، هک کردن ایمیل، چت و سرویسهای ابری (Cloud) و شنود میلیون ها مکالمه تلفنی شهروندان فرانسوی بوده است. در آخرین مورد سازمان امنیت ملی آمریکا بیش از 70 میلیون مکالمه تلفنی را به مدت 30 روز و در حدفاصل 10 دسامبر سال 2012 تا 8 ژانویه سال 2013 شنود کرده است.
فرار از اینترنت
به دنبال این افشاگریها بود که بسیاری از کشورهایی که هدف این جاسوسیها قرار گرفتند به فکر افتادند تا گردش اطلاعات را از انحصار آمریکا درآورند و یا با کوچ به سرویسهای بومی به نوعی امنیت اطلاعات خود را حفظ کنند.
برای نمونه بخش عمدهای از کاربران آلمانی با بستن اکانتها و مهاجرت به سرویسهای ملی، در پی دفاع از حریم خصوصی خود برآمدند. وزیر دادگستری آلمان٬ اعلام کرد که استفاده از ایمیلهای ملی تنها راه گریز کاربران از رادار آژانس امنیت ملی آمریکا است.
به گفته او، تا کنون 80 درصد از کاربران آلمانی به سرویسهای بومی موجود در این کشور مهاجرت کردهاند. علت اصلی کوچ کاربران آلمانی به ایمیلهای ملی٬ امکان رمزگذاری خصوصی ایمیلها است٬ بهگونهای که رمزگشایی و خواندن محتوای ایمیلها برای سازمانهای جاسوسی یا نفوذگران آنلاین به سادگی میسر نباشد.
در همین راستا کمپانی "دویچه تلهکام" بزرگترین کمپانی مخابراتی آلمان پس از انتشار اسناد مرتبط با رسوایی "پریسم" سرویس ایمیلی موسوم به Email Made in Germany یا "ایمیل ساخت آلمان" راهاندازی کرده که امکان رمزگذاری ساده و ذخیرهسازی دادهها روی سرورهای مستقر در آلمان را فراهم میکند.
به همین دلیل بود که دویچهتلهکام اعلام کرد که قصد دارد با اجرای طرحی گسترده مسیر ترافیک اینترنت کاربران آلمانی را تغییر دهد. دویچهتلهکام برای تحقق این هدف قصد دارد با تغییر مسیرهای پیشین و انتقال ترافیک اینترنت آلمان به اتصالات تماماً داخلی در این کشور٬ ارتباطات دیجیتال این کشور را از گزند سیستمهای عظیم جاسوسی آژانس امنیت ملی آمریکا و سازمانهای اطلاعاتی مشابه در دیگر کشورها دور نگه دارد.این طرح در آینده کل حوزه شینگن را پوشش خواهد داد.
پیش از این هم رئیس جمهور برزیل پس از افشای جاسوسیهای سایبری کاخ سفید، گفته بود که باید یک شبکه کاملا بومی برای خودمان ایجاد کنیم. وی حتی معتقد بود داشتن دیتاسنتر (مرکز داده) برای خود کافی نیست و حتی باید راهی برای استفاده نکردن از تجهیزات سوئیچ و روتر سیسکو نیز پیدا کنیم. سیسکو یک تولید کننده بزرگ تجهیزات شبکه در آمریکا است.
منطقه ممنوعهای که آزاد میشود
اما این حرکت جدید در حالی شکل میگیرد که برخی کشورها پیش از این نمونههایی از اینترانت ملی را تجربه کردهاند و زمانی که جمهوری اسلامی ایران از 8 سال پیش تصمیم به ورود به این عرصه گرفت، از آن به عنوان منطقه ممنوعهای در جهان یاد میشد که گویا ایران دارد دروازههای ورود به فضای جهانی اینترنت را بر روی کاربران خود میبندد. تعبیری که رسانههای غربی برای طرح اینترنت ملی در ایران به کار بردند این بود که دولت میخواهد کلید قطع اینترنت را در دست بگیرد.
مقاومت در برابر طرح ایران برای ایجاد شبکه ملی اطلاعات تا آنجا پیش رفت که کالین اندرسون پژوهشگری آمریکایی در گزارشی با عنوان "اینترنت پنهان ایران" آن را "خلاف استانداردها و روشهای معمول" دانست و مدعی شد که جدا کردن شبکه خانگی و مردم عادی از اینترنت، امنیت ملی ایران را بالا میبرد، وعدهای توخالی است.
حالا حتی شرکتهای آمریکایی هم صدای ناقوس مرگ اینترنت را میشنوند چرا که جاسوسان آمریکایی کار و بار آنها را کساد کرده است و دیگر چطور کاربران گوگل میتوانند به آن اعتماد کنند در حالی که بر اساس افشاگریهای جدید اسنودن، آژانس امنیت ملی به مسیر انتقال دادههای گوگل و یاهو هم رخنه کرده است.
.: Weblog Themes By Pichak :.