گام مهم محققان در چاپ زیستی اندام پیوندی با همکاری دانشمندان ایرانی
2d-inner-32.jpg

محققان دانشگاههای سیدنی، هاروارد، استنفورد و موسسه فناوری ماساچوست با همکاری دو دانشمند ایرانی گام بزرگی را در زمینه چاپ زیستی بافتها و اندام پیوندی برای افراد مبتلا به بیماریهای مهم و تروما با چاپ زیستی شبکه‌های عروق مصنوعی برداشته‌اند.

 

 محققان با همکاری علی خادم حسینی و مهدی نیکخواه توانسته‌اند شبکه‌های عروق مصنوعی را چاپ کنند که از عملکرد سیستم گردش خون بدن که برای رشد بافتهای بزرگ پیچیده ضروری است، تقلید می‌کنند.

 

چالش این پژوهش شامل شبکه‌سازی سلولها با یک منبع خون است. سلولها به دسترسی آسان به مواد مغذی، اکسیژن و یک سیستم موثر دفع زباله برای تداوم حیات نیاز دارند. از این رو رگزایی برای مهندسی بافتهای زیستی و اندامها از اهمیت زیادی برخوردار است.

 

محققان با استفاده از یک چاپگر زیستی فناوری پیشرفته، تعداد زیادی الیاف ریز بهم پیوسته را به عنوان قالبی برای رگهای خونی مصنوعی ساختند.

 

آنها سپس این ساختار چاپی سه‌بعدی را با یک ماده پروتئین محور غنی از سلول پوشش دادند که پس از اعمال نور بر روی آن جامد شد.

 

در آخر، محققان الیاف چاپی را برداشته و شبکه‌ای از کانالهای ریز پوشیده شده با سلولهای اندوتلیال انسان را باقی گذاشتند که خود را در کمتر از یک هفته به شکل مویرگهای خونی پایدار شکل دادند.

 

این پژوهش نشان می‌دهد که شبکه‌های خونی چاپی می‌تواند بقای سلولی، تفکیک و تکثیر بسیار بهتری را نسبت به سلولهای فاقد منبع مواد غذایی ارائه کند.

 

به گفته محققان، مزیت اصلی این روش جدید چاپ زیستی، قابلیت آن برای ساخت کانالهای بزرگ میکروعروقی سه بعدی با قابلیت حفظ حیات بوده که از دقت کافی برای انطباق‌پذیری با نیازهای هر بیمار برخوردار است.





تاريخ : چهار شنبه 11 تير 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |