کشف راز منبع شفق قطبی «تتا»
160-11.jpg

دانشمندان آمریکایی از راز طولانی مدت شفق قطبی پرده برداشته و منبع شفق «تتا» که بر عرض جغرافیایی زمین رخ می‌دهد را کشف کردند.

 

 شفق‌ها با رنگ‌های خیره کننده در عرض‌های شمالی زمین رخ می‌دهند. نمایش این نورهای رنگارنگ آشکار ساز تاثیرات نور خورشید بر زمین هستند و به دلیل بادهای خورشیدی، توفان‌های پلاسمایی خورشید و اثرات متقابل مغناطیس زمین به وجود می‌آیند. به طور طبیعی نور شفق یا طلوع بیضی شکل بر حدود 65 تا 70 درجه شمال و یا جنوب خط استوا و کلاهک‌های قطب‌ ظاهر می‌شود.

 

حتی برخی از این شفق‌ها در عرض‌های جغرافیایی بالاتر اتفاق می‌افتند. یکی از این شفق‌ها به شفق «تتا» معروف است.

 

محققان برای درک منبع این شفق مغناطیس دو لوپ زمین و مناطق مگنتوسفر را مورد بررسی قرار دادند. پلاسمای موجود در لوپ‌ها به طور طبیعی سرد است، اما در تحقیقات پیشین مشخص شده بود مشاهده شفق «تتا» به گرمی لوپ پلاسما بستگی دارد.

 

محققان اطلاعات همزمان ماهواره‌های ESA's Cluster and NASA's IMAGE را مورد بررسی قرار دادند و مشخص شد پلاسما در یکی از لوپ‌ها بسیار پر انرژی است.

 

«ربرت فیر» یکی از محققان این تحقیق اظهار کرد: ما دریافتیم انرژی پلاسما در قسمت دارای مغناطیس بیشتر، افزایش یافته و در اثر ارتباط با مغناطیس، محصور و در نتیجه داغ می شود. به دلیل محصور بودن، مشاهده ورود بادهای قطبی نامناسب، و این عملکرد پلاسما موجب مشاهده شفق تتا می‌شود.

 

نتایج این تحقیق در نشریه علوم منتشر شده است.





تاريخ : سه شنبه 2 دی 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |