محققان دانشگاه آستین تگزاس، در مقالهای جنجالی علت افزایش قیمت ارزهای رمزنگاری شده از جمله بیتکوین، اتریوم و آلت کوین را فاش کردند. از نظر این تیم تحقیقاتی، علت افزایش قیمت برخی ارزهای دیجیتال و بهخصوص بیتکوین، دستکاری بازار بوده است.
مقالهی مذکور توسط یکی از متخصصان زبده در امر شناسایی تقلب و کلاهبرداری مالی به رشته تحریر درآمده است و بهخوبی نشان میدهد که الگوهایی مشخصی در معاملات ارز دیجیتال قابل شناسایی است. این معاملات در صرافی معروف بیتفینکس هنگکنگ به انجام رسیده و باعث افزایش قیمت ارز رمزنگاری شده است.
گزارش ۶۶ صفحهای که منبع اصلی مقاله است، بهخوبی نشان میدهد که بیتفینکس، از تتر برای بالا بردن قیمت بیتکوین سوء استفاده کرده است و در زمان افت قیمت بیتکوین در بازار، با خرید حجم بالایی از آن توسط ارز دیجیتال تتر، باعث افزایش قیمت ارزهای دیجیتال از جمله بیتکوین شده است. انجام چنین کاری دقیقا شبیه به این است که با چاپ اسکناس اضافه، در بازار تورم ایجاد شود.
محققان با بررسی تراکنشهای مالی و الگوریتمهای مناسب، به تجزیه و تحلیل میلیونها معاملهی معمول بازار پرداختند و متوجه شدند دقیقا چند ساعت قبل از بازههایی که قیمت بیتکوین افزایش پیدا کرده است، تتر وارد بازار شده تا بهصورت تعمدی باعث افزایش قیمت بیت کوین و سایر ارزهای رمزنگاری شده شود. در بیش از نیمی از معاملات ثبتشده چنین شرایطی قابل رصد بود و محققان توانستند به این الگوهای تکرارشونده دسترسی پیدا کنند. در اصل قیمت بیتکوین بهصورت تعمدی توسط تتر دستکاری شده و پشت پردهی افزایش قیمت بیتکوین، تتر ایستاده است.
گزارش تهیهشده نمیتواند دستکاری قیمتها را بهوضوح نشان بدهد؛ ولی بهخوبی وجود الگوهای دستکاری مشکوک و مصنوعی در افزایش قیمتها را نشان میدهد و تأیید میکند. وجود الگوهای تکرارشونده نشان میدهد تراکنشهایی که با حضور ارز تتر به انجام رسیده، عموما باعث افزایش قیمت ارزهایی مانند اتریوم و زیکش شده است که در سایر تراکنشهای مالی بدون حضور تتر، این وضعیت مشاهده نمیشود. بر اساس اطلاعات مندرج در گزارش، در سال جاری و پس از آنکه بیتفینکس در معاملات و تراکنشهای خود استفاده از تتر را محدود کرد، دیگر شاهد چنین الگوهایی نبودیم.
لازم به ذکر اسب که صرافی بیتفینکس در هنگکنگ قرار دارد ولی ابتدا در کارائیب به ثبت رسیده است. به این ترتیب مقامات ایالات متحده تنها زمانی میتوانند وارد داستان معاملات شوند که سرمایهگذارانی از ایالات متحده در این معاملات مالی دخیل باشند و عملکردی بیش از این، عملا غیر قانونی محسوب میشود. اما محدودیتهای جغرافیایی، مانع تلاش مقامات دولتی برای ورود به این حوزه نشده و آنها را متوقف نکرده است.
در ماه دسامبر، پس از آنکه سرمایهگذاران نگرانیهای خود را در مورد دستکاری قیمتها مطرح کردند، کمیسیون تجارت آیندهی کالا در ایالات متحده، شرکتهای بیتفینکس و تتر را برای پاسخگویی در این مورد احضار کرد که در ماه ژانویه، گزارشهایی از این جلسه منتشر شد. در برخی از گزارشهای منتشرشده در این رابطه، ذکر شده بود که شرکت تتر ارتباط خود را با شرکت حسابرسی که کار ممیزی داخلی تتر را انجام میدهد، قطع کرده است. بهعلاوه بر اساس گزارش اخیر بلومبرگ، دپارتمان عدالت در تلاش است با همکاری CFTC به بررسی موضوع دستکاری قیمت بیتکوین بپردازد. البته این تحقیق هنوز در مراحل اولیه قرار دارد.
حرف و حدیثهای بسیاری در مورد بیتفینکس و تتر وجود دارد که شنیدن آن هیجانانگیز خواهد بود. مدیرعامل هر دو شرکت بیتفینکس و تتر، جان لودوکیو است که اطلاعات زیادی در مورد وی در دست نیست. نکتهی مهم دیگر این است که شرکت تتر، صرافی مبادلات ارز بیتفینکس را بهعنوان یکی از مراکز اصلی مبادلات ارز رمزنگاری شده، در فهرست خود جای داده و در اصل شرکت تتر بهنوعی خود را در بیتفینکس ادغامشده میبیند، اما بیتفینکس چنین رویکردی ندارد و در صفحه اصلی وبسایت خود و در دهها ارز رمزنگاری شده، تتر را حذف کرده است. بیتفینکس در سال ۲۰۱۵ در پست وبلاگ خود تنها یک بار از تتر نام برد ولی هیچگونه توضیحی در مورد مالکیت مشترک این دو شرکت مطرح نکرد.
تتر پیش از این ادعا کرده بود در اثر حملهی هکر، ۳۱ میلیون دلار ارز دیجیتال از این شرکت به سرقت رفته است. همچنین تتر ادعا میکند که سکههای دیجیتال این شرکت با دلار آمریکا پشتیبانی میشود. البته مدارک زیادی برای تأیید این ادعاها وجود ندارد؛ ولی بر اساس اطلاعات مندرج در سایت CoinMarketCap.com، پشتوانهی بازار تتر در حدود ۲.۵ میلیارد دلار است. بیتفینکس هنوز پاسخی به گزارش منتشرشده از سوی محققان دانشگاه تگزاس نداده و تنها به نیویورک تایمز اعلام کرده است:
اسناد مربوط به تتر، نمیتواند افزایش قیمت بیتکوین یا هر ارز رمزنگاری شده دیگری را از طریق بیتفینکس توجیه کند.
.: Weblog Themes By Pichak :.